Skip to main content
Familieopstellingen

Familieopstellingen

“Ze heeft moeite met de goede plek vinden in de organisatie. Welke keuzes moet ik nou maken? Ik weet het echt niet, ik twijfel, ik voel me niet in mijn kracht staan en ik kan geen besluiten nemen. Dat maakt me lamlendig, gestrest en besluiteloos.”

 

Zo kun je je voelen als er onduidelijkheid is over je plek. En vaak heeft dit te maken met het gezin van herkomst, of het systeem van herkomst waar je vandaan komt. Dat kan meerdere generaties terug zijn.

Sta je daar op de goede plek, als kind, als ouder, als broer of zus van?

 

Naast dat je niet op de goede plek kunt staan, zijn er ook in systemisch werk andere dingen uit te zoeken. Ik noem er een aantal:

-Plekverwarring

-Taakverwarring, dan ben je bijvoorbeeld te loyaal aan iets of iemand.

-De balans van geven en nemen klopt niet, in relatie of in gezinnen.

-Als in je geschiedenis mensen voorkomen die veel zijn verhuisd, uit een ander land komen, streng gelovig zijn of met oorlog in aanraking zijn geweest, dan is er veel uit te zoeken.

-Ook daders en slachtoffers dienen een plek in jouw systeem te krijgen.

 

Door een vraag in te brengen bij een opstelling wordt zichtbaar wat eerder onzichtbaar was. Je ziet voor je gebeuren hoe het was, je staat zelf in de opstelling of je staat er buiten en kijkt ernaar. Alleen al door dit te zien, tot je te laten komen en te ervaren hoe het is, kan er al inzicht komen. En kun je tot je nemen: OH zo was het dus, in dit systeem ben ik opgegroeid…..

Als begeleider voel/kijk ik wat er nodig is om te helen. Welke taak moet je op je nemen? Een opstelling eindigt altijd met iets dat je zelf in gang dient te zetten. En daarmee neem je dus ook verantwoordelijkheid voor je eigen pijn, verdriet en rouw.

 

Als representant heb je een belangrijke taak voor de vraagsteller. Je wordt voor ‘iets” neergezet  uit het systeem van de vraagsteller. Dat kan een vader/moeder zijn, broer, oom, oorlog, land, dood, het onbekende… zijn. En is het ook belangrijk je te beseffen dat je in het “veld” van de ander stapt. Je kunt je anders voelen op die plek, sensaties in je lichaam, gedachtes, bewegingen die je wilt maken. Het is mooi als je dat kunt volgen als representant en aan de begeleider terug kunt geven wat er gaande is bij je.

 

Boekentip:

Els van Steyn:          De Fontein

Jane Alice Coerts:    Van Burn-out naar levenszin.

 

Ook zijn er verschillende podcast van Phoenix opleidingen, van Els van Steyn die uitleg geven over systemisch kijken en werken.