Skip to main content

Negatief zelfbeeld

Heb je een negatief zelfbeeld dan zit je dat waarschijnlijk dagelijks in de weg. Bij bijvoorbeeld solliciteren of aan een studie beginnen. Wanneer je complimenten krijgt, heb je het gevoel dat mensen je voor de gek houden. En in contacten zul je nauwelijks initiatieven durven nemen. Veel dingen zijn moeilijk voor je die voor anderen vanzelfsprekend zijn. Je twijfelt aan jezelf, je schaamt je, voelt je schuldig en bent negatief over jezelf.

"Het hebben van een negatief zelfbeeld heeft invloed op het ontstaan van klachten."

Het ontstaan van een negatief zelfbeeld heeft te maken met het ervaren van een gemis of een gebrek aan veiligheid, waardering, verbondenheid en vertrouwen. Dit kan ook te maken hebben met hoe je hechting in je kinderjaren heeft plaatsgevonden.

Als je als kind in een omgeving bent opgegroeid, waarin je veelvuldig bent gestraft, een tekort aan waardering hebt gehad en veel afkeuring hebt gezien of denkt te hebben gezien, in de ogen van je opvoeders. Je veel bent bekritiseerd en regelmatig hebt gehoord dat er van alles aan je gedrag, uiterlijk en/of prestaties mankeerde. Of je hebt te maken gehad met pesten. Dan ben je niet bevestigd in dat je goed was zoals je was. Je hebt geen tot weinig vertrouwen in jezelf en angst voor afkeuring ontwikkeld. Het maakt dat je van anderen afhankelijk bent hoe ze over je denken, oordelen en je beoordelen.

Hier herken je een negatief zelfbeeld aan

  • Je hebt het gevoel niets te kunnen en niets goed te kunnen doen, je hebt weinig zelfvertrouwen.
  • Je bent jezelf altijd aan het bekritiseren.
  • Je kunt niet trots zijn op wat je doet en de manier waarop je dat doet.
  • Je denkt dat anderen belangrijker en beter zijn dan jezelf en kijkt tegen hen op.
  • Je voelt je voortdurend te kort geschoten, je stelt hoge eisen aan jezelf die je nooit kunt halen.
  • Je overwaardeert de dingen die je slecht doet en onderwaardeert de dingen die je goed doet.
  • Je bent altijd op zoek naar waardering van anderen, en gevoelig voor hun kritiek.

De andere kant van een negatief zelfbeeld

Het tegendeel komt ook voor. Dan uit een negatief zelfbeeld zich in: agressiviteit, jezelf overschreeuwen, aandringen/je mening opdringen, je uitsloven, veel aandacht vragen.

Klachten bij een negatief zelfbeeld

Het hebben van een negatief zelfbeeld heeft invloed op het ontstaan van klachten zoals sociale angst, vermijdingsangst, eetproblemen/emotie-eten, faalangst en depressieve gevoelens.

Meer informatie of kennismaken?

Neem contact op