Skip to main content

Systemisch werk

Het werken met systemische opstellingen is ontwikkeld door de Duitse psycho- therapeut Bert Hellinger. Systemisch werken betekent dat ik samen met je kijk naar het systeem waar je deel van uitmaakt. Dat kan gezin, familie, relatie, vrienden, organisatie, of een team zijn.

"Als een mens zijn plek niet kent, is hij niet thuis."

Systemisch denken

Als we systemisch denken dan zijn we gericht op het grote geheel, het systeem, in plaats van de mens als individu. Er is sprake van een systeem als er onderlinge afhankelijkheid is, er interacties plaatsvinden en de onderdelen van het systeem met elkaar samenhangen. Als alle onderdelen van het systeem in de juiste verhouding aandacht krijgen, er mogen zijn op de voor hun bestemde plek, dan is het geheel in rust.

Jouw rol in je familiesysteem

In systemisch werken, onderzoek ik de rol van het individu in het systeem. Er wordt gezocht naar antwoorden op de vraag hoe jij en andere leden binnen het systeem onbewust een probleem in stand houden. We onderzoeken samen naar terugkerende gedrags- of communicatiepatronen.

“Als een mens zijn plek niet kent, is hij niet thuis “

Systemisch werken gaat over:

  • Ordening en een plek hebben.
  • Evenwicht in geven en nemen.
  • Recht en plicht om erbij te horen.

Als je zicht krijgt op de eerdere onzichtbare patronen dan zijn ze beter hanteerbaar. Door dit inzicht kun je een beslissing nemen hoe je hier mee om wilt gaan en hoe je hierin zelf ander gedrag en communicatie kunt inzetten.

Meer informatie of kennismaken?

Neem contact op