Skip to main content

EMDR

EMDR staat voor “Eye Movement Desentisization and Reprocessing.
Letterlijk vertaald betekent dit:”door oogbewegingen opnieuw beleven van ingrijpende gebeurtenissen en deze alsnog verwerken.” Iedere nare gebeurtenis die als herinnering een blijvend negatief effect op iemands leven heeft en daarmee disfunctioneel is, wordt traumatisch genoemd.

"Het eigen verwerkingssysteem weer op gang brengen."

Traumatische herinneringen

Typisch voor traumatische herinneringen zijn de heftige emoties, de levendige beelden en de lichamelijke reacties daarop.
Deze herinneringen blijven steeds terugkomen, worden geactiveerd, in situaties die lijken op die van de traumatische gebeurtenis. Zo kan een geluid dat je hoort, een geur die je ruikt of een beeld dat je ziet, beelden en gevoelens aan die gebeurtenis weer levendig terugbrengen in het heden, inclusief alle lichamelijke reacties van toen.

Onderzoek naar werking EMDR

EMDR is wetenschappelijk aangetoond en wordt sinds eind jaren 90 als behandelmethode bij volwassenen toegepast en sinds begin 2000 bij jongeren en kinderen. Er bestaan vele onderzoeken naar de effectiviteit van EMDR. Een verklaring is dat, door het naar boven halen van de emotionele lading van de gebeurtenis, het gevoel of de gedachte, in combinatie met het links/rechts stimuleren van de hersenen, het eigen verwerkingssysteem weer op gang komt.

Wanneer EMDR?

In het leven van een mens kunnen bepaalde gebeurtenissen diep ingrijpen en nog dagelijks grote invloed hebben op het functioneren. Soms is de aanleiding helder en direct terug te voeren naar een bepaalde gebeurtenis. Soms is het ook niet altijd duidelijk waar sommige gemoedstoestanden vandaan komen.  Mensen kunnen jarenlang rondlopen met angst, verdriet, schaamte of spijt zonder te weten waardoor deze gevoelens veroorzaakt worden. Ook dan kan met EMDR-therapie de onderliggende oorzaak naar boven worden gehaald en verwerkt. Ook diverse lichamelijke klachten die geen aanwijsbare oorzaak hebben, kunnen worden behandeld.

Doel van EMDR

Het doel van EMDR is de oude ervaringen en herinneringen aan de gebeurtenissen te verwerken, het eigen verwerkingssysteem weer op gang brengen. Hiermee zullen ook klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen.

Toepassing van EMDR bij

  • Angsten en fobieen, bv rijangst, vliegangst, straatvrees, sociale angst, spinnenangst, watervrees.
  • Depressie
  • Relatieproblemen
  • Verslavingsproblemen
  • Dwanggedachtes en handelingen.
  • Pestverleden of in het heden.
  • Overval/inbraak
  • Burn-out
  • Paniekgevoelens en paniek aanvallen
  • Nachtmerries
  • Weinig zelfvertrouwen
  • Woede uitbarstingen

In mijn praktijk pas ik EMDR toe in combinatie met de lichaams- en ervaringsgerichte therapie. Om zo een nog meer duurzame verandering in je leven te ervaren.

Effect van EMDR

EMDR zal ervoor zorgen dat de spanning, de psychische lading, die gekoppeld is aan de nare ervaring zal verminderen of helemaal verdwijnen.
Het maakt het makkelijker om aan de oude ervaring terug te denken zonder in de “oude”emotie terug te vallen.
Het gebeurt soms dat er tijdens een EMDR sessie nieuwe inzichten ontstaan waardoor er op een andere wijze naar de oorspronkelijke traumatische gebeurtenis wordt gekeken.

Zijn er ook nadelen?

Na afloop van een EMDR sessie kunnen de effecten nog even doorwerken. Je kunt je vermoeid voelen, anders slapen, dieper of juist onrustiger en je kunt het gevoel hebben dat je de regie even kwijt bent. Bijvoorbeeld als er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Vaak is het dan een geruststelling dat dit in de regel niet langer dan 3 dagen duurt.

Soms is het mogelijk dat ik je niet kan helpen met EMDR, omdat je problematiek te complex is en er meer monitoring nodig is. Dan zal ik je doorverwijzen naar een reguliere setting waar meer specialisatie is.

(tekst: uit folder van Samenwerkende EMDR –therapeuten, www.emdr-therapeuten.nl)

 

Meer informatie of kennismaken?

Neem contact op