Skip to main content

Psychosynthese

“Psychosynthese leert je keuzes maken door te luisteren naar wat je hart je ingeeft zonder je verstand te verliezen.”

Psychosynthese is een ervaringsgerichte en hartsverbonden psychologie, ontwikkeld door de Italiaanse psychiater Roberto Assagioli, een tijdgenoot van Jung en Freud.

Ieder mens heeft behoefte om betekenis aan het leven te geven, aan spiritueel leven. Psychosynthese gaat over intuïtie, inspiratie, creativiteit en spiritualiteit. Het is gericht op het (her) ontdekken van dat waar we werkelijk goed in zijn en het beste wat we in ons hebben (potentieel). Als je hiermee verbonden bent, ervaar je rust, stilte en vertrouwen ook buiten je “comfortzone”.

"Het beste uit jezelf halen."

Je leven voorstellen als een huis

De metafoor van een huis maakt duidelijk wat psychosynthese is: Ons verleden wordt voorgesteld als de ‘kelders’ van het huis.

Dit is waar bijvoorbeeld Freud zich op richtte, de verborgen onderbewuste herinneringen en angsten uit het verleden, die deels ons leven nu nog bepalen en soms problemen geeft.
De ‘begane grond’ is het hier-en-nu, dat waar zich het dagelijks leven afspeelt. Het is direct oproepbaar en altijd aanwezig, dus we nemen het waar met onze zintuigen.

Gestalttherapie speelt zich in dit gebied af. Psychosynthese richt zich ook op het hier-en-nu, maar voegt daar nog een dimensie aan toe, namelijk de ‘zolder’. Het richt zich op de toekomst, op dat wat zich nog verwezenlijken moet. Het kijkt naar ons (vaak onbewuste) verlangen, naar dat wat zich nog ontwikkelen kan in onszelf. Het is hierdoor een heel positieve, op groei en ontwikkeling gerichte therapievorm.

Het kijkt naar de mogelijkheden in plaats van naar de beperkingen.

Je ‘ikken’ leren kennen

Een andere methode uit de psychosynthese, genaamd Voice Dialogue, is het inzicht krijgen in je persoonlijkheid door middel van het ontdekken van je subpersonen.

Je stelt jezelf voor als een bus met passagiers. Er zit iemand aan het stuur. Sommige passagiers zitten voorin en zijn goed zichtbaar en anderen zitten achter in de bus, niet erg aanwezig. Sommige passagiers maken ontzettend veel lawaai, anderen stoken onrust of zitten in elkaar gedoken op hun stoel.

Dit zijn de uitingsvormen die wij in het dagelijks leven nodig hebben om te kunnen functioneren. Denk bijvoorbeeld aan de muzikant, de chauffeur, de moeder of de vader, de accountmanager, de controleur, de perfectionist, de clown of bijvoorbeeld de klager, de mokker, de tuinier, de angstige ik.

Je persoonlijkheid; het centrum (het ‘zelf’) zou als buschauffeur, leiding moeten geven aan je subpersoonlijkheden (passagiers) waardoor er een geheel ontstaat en er maar een persoon achter het stuur zit. Deze sturing ontbreekt echter bij veel mensen en kan dan ontwikkeld worden met als doel om een synthese te creëren in de persoonlijkheid.

Het beste uit jezelf halen

Op deze manier ontwikkel je je persoonlijkheid: door vanuit het-‘zelf’ sturing te gaan geven. Je gaat veel meer vanuit je hart en intuïtie leven. Je komt tot rust waardoor je kwaliteiten tot ontwikkeling kunnen komen. Je wordt een veel plezieriger en een gelukkiger en completer mens.

Meer informatie of kennismaken?

Neem contact op