Skip to main content

Bio-energetica

Bio-energetica heeft als uitgangspunt dat negatieve ervaringen en stress in het lichaam worden opgeslagen in de vorm van spierspanning. Bio-energetica is een vorm van emotioneel lichaamswerk. Door speciale lichaamsoefeningen wordt het bewustzijn over gevoel en lichaam gestimuleerd.

"Luisteren naar lichamelijke gevoelens."

Bio-energetische oefeningen

In de therapie maak ik vaak gebruik van bio-energetische oefeningen. Er is continu aandacht voor het bewust ervaren van het lichaam. Je leert om niet meer alleen met gedachtes bezig te zijn, maar ook te luisteren naar lichamelijke gevoelens.

De oefeningen richten zich op

  • Gronden/aarden: Grondingoefeningen zorgen voor het diepe besef van grond onder de voeten. Het zorgt ervoor dat je je bewust met beide benen op de grond voelt staan, letterlijk en figuurlijk. Het voelen van je voeten op de grond en gedragen worden.
  • Lichaamshouding: Spanning die in het lichaam is ‘opgeslagen’ heeft directe invloed op onze lichaamshouding. Dit blijkt uit uitdrukkingen als “het hoofd laten hangen” of “gebukt gaan onder een zware last”. Met de oefeningen wordt je je bewust van hoe je houding is en wat dit voor je lichaam betekend. Hierdoor kun je bewust een keuze maken om een andere houding aan te nemen, waardoor een andere ervaring ontstaat.
  • Ademhaling: Ademhaling staat in direct verband met emoties zoals verdriet, opwinding en rust. Bv je ademhaling stokt als je schrikt of je merkt dat als je bang bent, je ademhaling heel hoog zit. Door chronische lichamelijke spanning kan de ademhaling belemmerd worden. De oefeningen maken je attent op de spanning en proberen de ontspanning in de ademhaling terug te brengen.
  • Emoties uiten: Wanneer er zich blokkades van spanning in het lichaam bevinden, vind je het vaak ook moeilijk om gevoelens te uiten. Je kunt je hierdoor geremd en minder levendig voelen.

Meer informatie of kennismaken?

Neem contact op