Skip to main content

Trauma behandelen

Je hoeft geen soldaat te zijn of een vluchtelingenkamp in Syrië te bezoeken om in aanraking te komen met trauma. Trauma overkomt ons. Het overkomt ons wanneer er sprake is van seksueel misbruik als kind of volwassene, in huiselijk geweld, het opgroeien met een alcohol -of drugsverslaafde ouder. Maar ook wanneer je als kind gepest bent, je ouders zijn gescheiden, je een auto ongeluk hebt gehad. Een kindje hebt verloren, je een operatie hebt ondergaan, een natuurramp hebt meegemaakt, een geboortetrauma of foetaal (in de zwangerschap) trauma hebt meegemaakt.

"Het belangrijkste is dat je stap voor stap je lichaam leert kennen in wat het voelt en welk gedrag je daarop hebt ontwikkeld."

Trauma is per definitie ondraaglijk en onaanvaardbaar. Mensen die getroffen zijn door een trauma voelen zich machteloos en vrezen daardoor vaak dat ze tot in hun diepste kern onherstelbaar beschadigd zijn.

Wie lijdt aan de gevolgen van trauma, heeft vaak een stille pijnlijke binnenwereld. Vaak begrijpt iemand zichzelf, anderen en de wereld om zich heen niet meer. Soms lukt het niet meer te functioneren op het niveau van voor de schokkende gebeurtenissen of komen in potentie aanwezige mogelijkheden niet tot volle bloei. En gebeurt het dat bijvoorbeeld verslaving in welke vorm dan ook “nodig” is om te overleven.

Dat is pijnlijk en verdrietig. En wie daaraan lijdt, verlangt daar bewust of onbewust van af te komen.

Peter Levine uit “de tijger ontwaakt”:

Vreemde symptomen die schijnbaar onverklaarbaar zijn, kunnen voortkomen uit een traumatische reactie op een gebeurtenis in het verleden die je je misschien niet eens meer herinnert.

Een traumatische gebeurtenis verandert de geest meestal diepgaand. In bijvoorbeeld ontkenning en dissociatie. Ook het lichaam reageert diepgaand. Het spant zich in voor actie, in angst zet het zich schrap, het bevriest en bezwijkt in hulpeloze paniek. Wanneer na de gebeurtenis de beschermende reactie van de geest weer normaal wordt, zou de reactie van het lichaam zich ook weer moeten normaliseren. Als dit herstellende vermogen wordt geblokkeerd, houdt dat de gevolgen van het trauma vast.

In therapie werken met trauma raakt aan veel dingen. Het trauma zelf, als je je dat al herinnert, je overlevingsstrategieën, de manier waarop je bent gehecht, angstbeleving, je lichaamsgevoel en besef. Het belangrijkste is dat je stap voor stap je lichaam leert kennen in wat het voelt en welk gedrag je daarop hebt ontwikkeld.

Veiligheid

In veiligheid en met mijn volle aanwezigheid mag er komen wat er wil komen in de therapie. Wetend dat wat er naar de oppervlakte komt, gedragen kan worden door jou als cliënt met mij als therapeut direct beschikbaar in jouw nabijheid.

Meer informatie of kennismaken?

Neem contact op