Angst heeft verschillende uitingsvormen zoals in het ergste geval hysterie, paniek of een versteend, bevroren of verlamd gevoel. Angst kan zich ook uiten in je gespannen voelen, gejaagd zijn, overmoedig zijn, je unheimisch voelen. Angst kan voelen als een verkramping, je blik vernauwt en verkleind.
Angst is een emotie die ons op instinctief niveau waarschuwt voor gevaar en helpt te voorkomen ten prooi te vallen aan onze vijand. Angst produceert adrenaline die ervoor zorgt dat we kunnen vechten, vluchten of bevriezen om zodoende je leven te redden. Een hele nuttige emotie dus, wanneer daardoor gevaarlijke situaties worden vermeden.
"Door ‘er naar toe te gaan’ wordt de angst juist als minder ervaren."
Op slot gaan
Angst is een natuurlijke reactie op het naderen van de waarheid, aldus Pema Chodron. Ze vergelijkt het met de reactie van zeeanemonen: wanneer er een ander dier te dichtbij komt, sluit de zeeanemoon zich. Zo werkt het bij de mens ook ongeveer: bij iets wat ons bang maakt, schieten we op slot.
Als je zou kunnen, zou je pijnlijke emoties waarschijnlijk het liefst naar ergens ver weg willen verbannen. Het is heel menselijk om er ( onbewust) naar te streven dat je geen pijn meer voelt. In plaats daarvan zoeken we afleiding en verdoving, zoals hard werken en/of extreem veel sporten. Ook veel te veel eten en alleen maar zorgen voor anderen, de controle willen hebben maakt dat we vermijden wat er werkelijk te voelen is.
Je ogen niet sluiten
Het is goed te beseffen hoe je reageert op angst. Angst kan gepaard gaan met lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, zweten, een droge mond en het verlangen om weg te rennen of weg te duiken en situaties te vermijden.
Probeer er je ogen niet voor te sluiten. Leer om het pantser dat je om je heen hebt gebouwd ter bescherming, te herkennen. Met mildheid voor jezelf. Om er vervolgens naar te kunnen kijken, wat doet er zo’n pijn, waar ben ik nu bang voor? Je leert verdragen wat er pijn doet, dat het leven een hobbelige weg is waar je soms in een put tuimelt, over een kei struikelt en ten slotte bij een mooi beekje terecht komt.
Mensen die angst ervaren zijn over het algemeen bang voor bepaalde situaties, voor wat er in de toekomst zal gaan gebeuren en bedenken vaak horrorscenario’s. Hierdoor ontstaat er ook angst voor de angst. En krijgt de angst een steeds grotere impact op het leven.
In de therapie leer je kijken naar wat er in het hier en nu speelt. Door middel van ademhaling, voelen in het lichaam leer je de angst herkennen. En er juist naar toe te gaan in gedachten, te voelen waar de angst in je lichaam zit. Vaak geeft dit een gevoel van opluchting en ruimte. Door ‘er naar toe te gaan’ wordt de angst juist als minder ervaren.